Цікаве

Зниження вартості сонячної енергії призвело до буму в останні роки, коли все більше і більше фотоелектричних панелей з’являються на дахах і у дворі сонячних ферм по всьому світу.

Але що відбувається з усіма цими сонячними батареями протягом декількох десятиліть, коли вони досягли кінця свого життя?

Ідея почалася як жарт над ранковою кавою. “Одного разу, коли ми обговорювали сонячні елементи перовскіту, наш колега Руй Ванг сказав: “Якщо нам потрібна кава, щоб збільшити нашу енергію, то що буде з перовскітами? Чи потрібна їм кава, щоб краще працювати?”, – згадує Jingjing Xue. Дослідницька група професора Ян Янга на кафедрі матеріалознавства і техніки в Лос-Анджелесі.

Сферичний генератор працює за принципом сонячного трекеру, однак відмінність в тому що в центрі поміщена скляна куля, яка працює як фокусуюча лінза. Як заявили винахідники ефективність такого рішення здатна генерувати енергію з ефективністю +57% за умови використання її в гібрідному режимі.

Голландські інженери приступили до будівництва найбільшого в світі архіпелагу островів з фотоелектричних панелей, здатних змінювати своє положення відповідно до руху Сонця.

Революційну технологію створили в Японії: цікавий і корисний ефект, який виник в «сендвічі» з напівпровідника, золотої плівки і наночастинок золота, дозволив вловити більшу частину видимого спектру — в 11 разів більше аналогів.